Úszás

kép 1
kép 1
kép 1

Úszó Edzőink

Kosztolányi Adrienn

Úszás

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Sporttudományi és Testnevelési Intézetében végeztem testnevelő tanárként és úszó edzőként. Úszásoktatóként 2015-ben kezdtem el dolgozni, Pécsen 2 uszodában, ahol óvodás és általános iskolás korú gyerekekkel foglalkoztam. 2018-ban pedig Tolnán kezdtem meg az úszóiskolánk felépítését. Jelenleg a Bogyiszlói Általános Iskola testnevelő tanáraként dolgozom és az egyesület úszásoktatójaként tevékenykedek 3 oktatótársammal.

Telefonszám: +36-20-599-5303 kosztolanyi.adrienn0102@gmail.com

2018 áprilisában a Vitál Sport és Szabadidő Egyesület úszóiskolájaként kezdtük működésünket. Kis létszámmal és néhány oktatóval indultunk. Majd 2019 nyarán tartottunk először úszótábort, ennek köszönhetően növekedett a létszámunk az ősztől újra induló tanfolyamunkon.

Célunk, hogy kiscsoportos létszámban, ezáltal hatékonyabban, a gyerekek igényeire szabva tudjunk oktatni. Az évek során a nagy érdeklődésre való tekintettel, illetve az oktatás színvonalát fenntartva az oktatóink számát növeltük.

Jelenleg több mint 100 úszópalántával és 5 oktatóval büszkélkedhetünk. A foglalkozások heti két alkalommal (kedd és csütörtök), 3 időpontban tarjuk. Az oktatás időtartama 45 perc.

Általában az úszásoktatáshoz a gyerekek 5-6 éves korban érnek meg (egyénfüggő). Ezért is kezdjük a játékos oktatást már kb. 100 centiméteres testmagasságtól. Az oktatás során minden gyermeket a tudásszintjének megfelelően, differenciáltan csoportosítunk, emellett törekszünk, hogy a tanítványaink a lehető legtökéletesebb technikát sajátítsák el. Kellő szorgalommal akár kipróbálhatják magukat a versenysportban is.

A szünidő hasznos eltöltésére első úszótáborunkat 2019 nyarán hirdettük meg, saját úszópalántáink számára. Majd 2020, 2021 és 2022 nyarán, a nagy érdeklődésre való tekintettel már kéthetesre szerveztük. Idén nyáron 3 turnust szeretnénk indítani. A tábor keretein belül a gyermekek délelőtt és délután is vízi foglalkozásokon (játékos vízhez szoktatáson, úszásoktatáson) vesznek részt, kibővítve szabadidős programokkal.

Lenge Petra

Úszás

Az úszás oktatással az egyetemi éveim első félévében ismerkedtem meg és 2016 óta foglalkozom vele. Tanárom motivált és biztatott, hogy pedagógiai tanulmányaim mellett, végezzem el az úszóedzői képzést. Életem egyik legjobb döntése volt, mivel a sportág oktatásának a szerelmese lettem. Úgy gondolom, nélkülözhetetlen életvédelmi szempontból, hogy a gyermekek már egészen kis korban, megismerkedjenek és megbarátkozzanak a víz közegével. Véleményem szerint, az úszásoktatás egy rendkívül összetett folyamat, aminél elengedhetetlen a gyermekek számára a biztonságos környezet kialakítása, a bizalom kiépítése és a megfelelő kommunikáció. Első fontos szabály, hogy a gyerkőcök jól érezzék magukat a foglalkozásaimon és játszva tanuljanak. Testnevelő tanárként is arra nevelem diákjaimat, hogy az egészségük érdekében kulcsfontosságú, hogy találjanak egy olyan sportágat vagy mozgásos szabadidős tevékenységet, amit szeretnek, és szívesen űznek. Meglátásom szerint, ebben a szülőknek is hatalmas szerepük van mivel a legnagyobb ajándék, amit egy szülő a gyermekének adhat az egészsége érdekében, ha a sport szeretetére neveli.

Telefonszám: +36-30-727-0664 lenge.petra@gmail.com

Lubickák Úszóiskola

2021 nyarán alapítottuk meg a Vitál Sport és Szabadidő Egyesületen belül a Lubickák Úszóiskolát. Első körben egy nyári intenzív úszótanfolyamot szerveztünk két oktatóval. A visszajelzések alapján nagyon jól sikerült ezért, úgy gondoltuk, hogy évközi tanfolyamokat is indítunk, ami már második éve működik. Közel 70 gyerek jár hozzánk úszást tanulni. A nagy érdeklődésre való tekintettel, oktatói bázisunkat is bővíteni kellett így az oktatással 3 pedagógiai végzettséggel rendelkező oktató foglalkozik és az ő munkájukat középiskolás diákok (közösségi szolgálat keretein belül) segítik. Az úszóiskola alapvető nézete, hogy a gyermekek jól érezzék magukat és játszva tanuljanak. Differenciált csoportokban zajlik az oktatás és alapvető szempont, hogy a lurkók a saját képességükhöz mérten kapnak feladatokat, csoporton belül is. Elsődleges szempont az életvédelem ezért az úszásnemek közül a hátúszás oktatásával kezdjük. Már egészen kis korban a gyermekeket megismertetjük a mélyvíz közegével, hőfokával, veszélyeivel és a taposás oktatásával. Célunk, hogy a diákok szeressék, tiszteljék a vizet és népszerűsítsük magát az úszás sportágat. Terveink között szerepel a versenyúszás kiépítése így idén elindítottuk kissportolói csoportunkat, akik már heti 3 alkalommal úsznak. Szeretettel várjuk a csemeték jelentkezését.

Gyermekek és a szülők véleményei:

„A nyaralás alatt olyan önfeledten lubickolt, öröm volt nézni. Ezt nektek köszönhetjük! (és gyakoroltuk a merülést).”

„Szia Petra! Köszönjük az egész hetet nektek, úgy látjuk Dani nagyon élvezte Bencével együtt. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy nemrég elsírta magát, mert szomorú, hogy vége van a tanfolyamnak és hiányzol neki…. Valamit jól csináltok, ha ez van utána!”

„Szia Petra! Tegnap, ahogy hazaértünk, menni kellett a medencébe, tovább gyakorolni... ”